BIOBELLO
Biobello biedt biologische fruit- en/of groentenpakketten. Daarenboven wordt gewerkt met mensen die tijdelijk of blijvend moeilijk aan werk geraken in het gewone arbeidscircuit. Dankzij een netwerk van lokale bioboeren worden ook overbodig transport en energieverspilling vermeden. Helaas is er momenteel geen afhaalpunt van Biobello meer op Linkeroever. Bent u handelaar op Linkeroever en bent u geïnteresseerd om als afhaalpunt te fungeren, laat het ons zeker weten!

Meer info via de website.

BOEKENCONTAINER
In de Boekencontainer in het containerpark op Linkeroever mag je gratis boeken in goede staat binnenbrengen en meenemen.

Meer info via de website van het containerpark.

BOEREN & BUREN
Het Boeren & Burennetwerk wil producent en consument terug dichter bij elkaar brengen en zo de lokale landbouw ondersteunen. Dat doen ze door het inrichten van 'Buurderijen'. De consument kan online de gewenste producten bestellen. Eén maal per week vindt, op een vaste locatie, de Buurderij plaats. Daar kan je de producenten ontmoeten en je bestelling afhalen. Op Linkeroever werd nog geen Buurderij ingericht, maar bij voldoende interesse willen wij deze opening graag mee mogelijk maken. Dus brengt er ons via de contactpagina van op de hoogte als jij ook graag een Buurderij op Linkeroever wilt.

Meer info via de website.

DE KRINGWINKEL
De Kringwinkel zorgt ervoor dat bruikbare en waardevolle goederen niet op de afvalberg belanden. Herbruikbare spullen worden opgehaald, opgeknapt en weer verkocht. In Antwerpen kan u momenteel op 8 locaties terecht om uw goederen af te leveren of tussen de tweedehandsgoederen te snuisteren. Adressen vind je terug via de website. Ook in de omgeving is de kringwinkel in het recyclagepark van Melsele.

Meer info via de websites: De Kringwinkel Antwerpen, Kringwinkel Ibogem.

ECOHUIS
Het Ecohuis geeft advies aan bewoners omtrent duurzaam leven, (ver)bouwen, groen in en om het huis, hergebruik van afval,... Daarnaast organiseren ze tal van infosessies en workshops omtrent diverse thema's.

Meer info via de website.

FIETSKEUKEN
Fietskeuken Antwerpen is een plek om aan je fiets te sleutelen met uitleg en ondersteuning van enkele fietsenkenners. Met het principe van ‘vrije bijdrage’ wordt de drempel zo laag mogelijk gehouden. Iedereen is welkom. Na het sleutelen kan je nagenieten van een (h)eerlijke maaltijd.

Meer info via de website of facebookpagina.

LITTLE FREE LIBRARY
Little Free Library is een concept dat vanuit Amerika ook in België zijn intrede vond. Een kastje met gratis boeken, dat is het principe. Iedereen kan zo'n kastje aanschaffen of zelf aan de slag om er eentje te maken. Op onderstaande websites worden de kastjes in kaart gebracht. Wij konden er nog geen vinden op Linkeroever, maar heb jij ze wel al gezien, laat het ons dan weten! Of heb je zin om zelf aan de slag de gaan? De website van Books in Boxes helpt je zeker op weg. Vergeet ook niet je bib-kastje op de site te registreren en met ons te delen.

Meer info via de websites van Little Free Library, Books in Boxes.

RECHT VAN BIJ DE BOER
De website 'Recht van bij de boer' brengt lokale producenten en hun verkooppunten in kaart. In de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen en voedselteams. Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Als consument krijg je in ruil superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie. Helaas geen verkooppunten op Linkeroever, maar wel veel in de omgeving, dus neem zeker eens een kijkje op de site.

Meer info via de website.

REPAIR CAFE
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Er zijn al een aantal Repair Cafés in het Antwerpse, onder andere in het ecohuis, alle adressen vind je terug op de website. Zin om mee je schouders te zetten onder een Repair Café op Linkeroever, laat het ons weten!

Meer info via de website.

STADSBOERDERIJ
De Stadsboerderij is de eerste duurzame boerderij in de stad Antwerpen. Op de boerderij in Wilrijk is iedereen welkom om de groenten te zien groeien, de dieren te horen ademen en het land proeven. Ze verkopen hun oogst op trefpunten in de stad en dit via (twee)wekelijkse groentepakketten. Voorlopig is er nog geen trefpunt op Linkeroever, maar bij voldoende interesse helpen we graag om dit te realiseren.

Meer info via de website.

THUISAFGEHAALD
Thuisafgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of heb je geen zin om te koken? Kijk dan op de site wat er aangeboden wordt en je hebt al snel iets lekkers en vers op je bord. Voorlopig zijn er helaas nog geen thuiskoks aangemeld op Linkeroever, ben jij de eerste?

Meer info via de website.

VELT
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. Zelf gezonde groenten kweken? Of creëer je liever een verrassende ecologische tuin die een bron van verwondering is en een thuis voor wilde dieren en planten? Bij Velt ontdek je hoe je dat doet. Op dit ogenblik geen afdeling op Linkeroever, wel onder andere in Zwijndrecht.

Meer info via de website.

VOEDSELTEAMS
Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die rechtstreeks streek- en seizoensproducten aankopen bij lokale producenten. Elk team heeft ook de beschikking over een opslagplaats, meestal in een garage of een schuurtje bij één van de leden. Elke week, op een vaste dag, wordt daar het voedsel geleverd dat besteld werd. Via de website ontstaat een netwerk van lokale voedselteams en duurzame producenten die de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding organiseren. Nee, momenteel is er nog geen Voedselteam op Linkeroever, maar ben je geïnteresseerd, dan horen we het graag en helpen we jullie verder op weg.

Meer info via de website.

DE PLUK- & SNOEPTUIN
De Pluk- & Snoeptuin is een biologisch gecertificeerde zelfoogstboerderij voor groenten en klein fruit. Op een zelfoogstboerderij kunnen de mensen zelf hun groenten komen oogsten. De eigenaars bewerken de bodem, zaaien of planten en verzorgen de groenten en het fruit tot het oogstklaar is, dan is het aan de plukkers. Mensen kopen in het begin van het jaar een “oogstaandeel” en kunnen daarmee heel het jaar rond hun groenten en klein fruit komen oogsten. Doordat de boer voor een vaste groep mensen groenten teelt, en dus weet hoeveel hij/zij moet voorzien, kan verspilling tegengegaan worden.

Meer info via de website.