AUTODELEN
Als je slechts nu en dan een auto nodig hebt, is autodelen misschien iets voor jou! Er bestaan reeds diverse initiatieven die ook in Antwerpen autodelen aanprijzen. Elk heeft zijn eigen voorwaarden en manier van werken. Er zijn bedrijven die eigen auto's verhuren, maar ook organisaties die verhuur tussen particulieren onderling in goede banen leiden.

Algemene info: Verhuurbedrijf: Particulier verhuur:
- Autodelen.net - Bolides - CarAmigo
- Cambio - Cozycar
- Tapazz

BIODROOM 2.0
De samentuin Biodroom 2.0 is een tijdelijke tuin waar wordt getuinierd in 550 grote zakken. Naast het gemeenschappelijk en ecologisch tuinieren is er plaats voor ontspanning en kunst. Alle Antwerpenaars zijn welkom om mee te tuinieren. Tuinieren kan op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. De samentuin bevindt zich in de Willem Gijsselsstraat achter het stadsloket.

Meer info via de website of mail naar peterpreckler@scarlet.be.

ECOKERK
Ecokerk verbindt ecologie met de christelijke spiritualiteit. Ze organiseren sensibiliserende en mobiliserende initiatieven omtrent ecologie. Daarnaast geven ze ook aanzetten voor een duurzaam beheer van de kerkelijke infrastructuur en diensten. Ook voor het beheer van de Sint-Anna-ten-DrieŽnkerk op Linkeroever wordt duurzaam gedacht. Zo is de kerk een fietskerk, liggen er zonnepanelen op het dak en wordt het regenwater hergebruikt voor de toiletten.

Meer info via de websites: Ecokerk, Sint-Anna-ten-DrieŽn.

FIETSKERK
Het gegeven 'fietskerk' kwam overgewaaid uit Duitsland. De Sint-Anna-ten-DrieŽnkerk op Linkeroever werd in 2011 ingewijd als eerste Belgische 'fietskerk'. Gelet op de vele bezoekers die per fiets de kerk bezoeken, besliste de Kerkraad om in bijkomende infrastructuur te voorzien: degelijke fietsenstalling, picknicktafels en banken nabij de kerk en toegang tot drinkbaar water. De kerk ligt ook op de Schelde-kerken-fietsroute (49 km). Wegbeschrijvingen van de fietsroute zijn in de kerk te koop.

Meer info via de website van de parochie.

GROENTEN UIT ANTWERPEN
Ongeveer 1/3 van de totale voedselproductie gaat jaarlijks verloren, desondanks lijdt 1 op 8 mensen wereldwijd honger. Onze etenswaren leggen vele kilometers af voor ze in het winkelrek belanden. 'Groenten uit Antwerpen' is ťťn van de 'Tochten van Hoop' georganiseerd door vzw De Loodsen. De tocht is een samenwerking tussen De Loodsen, Broederlijk Delen en Velt. Tijdens deze wandeling wordt stilgestaan bij de manier waarop wij omgaan met ons voedsel. Samen met een gids werpt je een blik op de alternatieven dankzij interessante gesprekken en bezoeken aan lokale projecten. De tocht vertrekt vanop Linkeroever.

Meer info via de website van De Loodsen.

NATUURPUNT
Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Natuurpunt WAL is actief in Beveren, Kruibeke, Linkeroever, Temse en Zwijndrecht-Burcht. Op de website vind je meer informatie over de natuurgebieden op Linkeroever en de door Natuurpunt georganiseerde activiteiten.

Meer info via de website of mail naar info@natuurpuntwal.be.

OPLAADPUNTEN
Rijd je met een elektrische wagen of fiets, dan kan het handig zijn te weten waar je de batterij kan opladen. Een oplaadpunt voor fietsen hebben we op dit moment helaas nog niet gevonden op Linkeroever. Weet je er toch een zijn, twijfel niet om het ons te laten weten! Je elektrische wagen kan je wel opladen en dit aan het Frederik Van Eedenplein. Meer oplaadpunten voor zowel fiets als auto vind je terug op onderstaande site.

Meer info via Oplaadpunten.org.

OXFAM WERELDWINKEL
Oxfam-Wereldwinkels maakt mensen in Vlaanderen en Brussel bewust van onrechtvaardige wereldhandel en zet zich in om deze uit te roeien. Consumenten stimuleren om voor eerlijke producten te kiezen is volgens Oxfam-Wereldwinkels de beste manier om daarin te slagen. De Oxfam Wereldwinkel op Linkeroever verhuisde in 2015 naar een nieuwe locatie: Hanegraefstraat 5. Voor al je favoriete fair trade producten kan je bij hen terecht op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 uur en op zondag van 11 tot 13 uur.

Meer info via de Oxfamwebsite.

VELO
Verplaats je snel binnen Antwerpen en op Linkeroever met de stadsfietsen van Velo Antwerpen. Pak een Velo uit een van de Velo-stations, fiets naar je bestemming en plaats daar je stadsfiets terug in een station. Op Linkeroever zijn meer dan 10 Velo-stations terug te vinden. Je kan van de fietsen gebruik maken door een dag-, maand- of jaarpas aan te schaffen.

Meer info via de website.